FAQ
Wat is het verschil tussen een klant en een kandidaat?
Onze klanten zijn in het algemeen organisaties/bedrijven, die ons inhuren om onze diensten, bijv. assessments af te nemen. Aangezien zij de betalende partij zijn, zijn zij ook de partij waaraan wij in principe advies uitbrengen. De kandidaat heeft overigens het recht om "geen toestemming te geven om te rapporten". Dit betekent dat de rapportage van de desbetreffende kandidaat niet doorgestuurd wordt naar de organisatie, waarvoor het assessment is afgenomen. In uitzonderlijke gevallen wordt hier gebruik van gemaakt.
De kandidaat is de persoon, die bij ons op kantoor komt om bijv. een assessment af te nemen. De kandidaten zijn ook onze klanten. Om geen verwarring te creëren hebben wij een verschil gemaakt in de naam tussen deze twee klanttypes.
Waarom moet ik het anamnese formulier invullen?
U krijg het misschien het gevoel dat het anamneseformulier een kopie van uw CV wordt. Het anamneseformulier wordt gebruikt bij het gesprek met de psycholoog. Om te zorgen dat bij elke kandidaat dezelfde vragen worden gesteld, gebruiken wij het anamneseformulier als leidraad.
Ik moet twee pasfoto’s meenemen, waarom is dat?
Bij Matrijz vinden we het belangrijk dat onze adviseurs persoonlijk betrokken zijn bij uw traject. Gezichten laten meer indruk achter dan alleen een naam of dossier. Daarnaast is het van belang dat er op uw rapport een foto van u prijkt.
Als ik kom voor een assessment, wordt de lunch dan verzorgd?
Als u voor een assessment van een hele dag komt, is er een pauze van drie kwartier. Tijdens deze pauze is het belangrijk dat u even naar buiten gaat. Dit zorgt er voor dat de hersenen extra zuurstof krijgen en u geconcentreerd weer aan het middaggedeelte kunt beginnen. In principe verzorgen wij geen lunch, tenzij in de uitnodiging uitdrukkelijk anders vermeld staat. In de buurt van ons kantoor zijn echter verschillende mogelijkheden om te lunchen.
Wat is een assessment?
Een assessment is een onderzoek naar iemands persoonlijkheid, waarbij er vele en verschillende testen aan een persoon worden voorgelegd.
Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? zijn belangrijke vragen, die we op basis van het assessment beantwoorden. Naast alle testen vinden er ook twee gesprekken plaats. Het eerste gesprek vindt meestal plaatst om de dag van het assessment en is een kennismakingsgesprek (anamnesegesprek). In dit gesprek kunt u aan de adviseur zo veel mogelijk over u zelf vertellen, zodat de adviseur een zo goed en compleet mogelijk beeld van u krijgt.
Het tweede gesprek betreft de zogenaamde nabespreking. Deze nabespreking is een vrij lang gesprek, waarbij alle resultaten die uw assessment hebben opgeleverd uitgebreid met u besproken worden. Nadat het tweede gesprek heeft plaats gevonden, wordt er door de adviseur een rapport opgesteld.
Wat voor kleding trek ik aan op een assessmentdag?
Waar u rekening mee moet houden is dat de adviseurs u bekijken als een mogelijke representant van de organisatie, waarvoor u wilt gaan werken. Kleed u dus passend naar de functie en organisatie. Draag kleding waar u zich prettig in voelt.
Hoe kan ik me voorbereiden op een assessment?
De hele assessmentdag staat u op scherp en wilt u zich graag van uw beste kant laten zien. Dat vergt veel van u. Daarom adviseren we altijd om uitgerust te beginnen aan zo´n dag. Kom op tijd, zodat u niet met een gehaast gevoel begint. En ga tussen de middag even een rondje lopen om verfrist aan de middag te kunnen beginnen. Lees daarnaast alle informatie die u toegestuurd krijgt door, zodat u weet wat u moet doen en u zich maximaal op de vragenlijsten kunt concentreren.
Is het erg als ik tijdens het assessment veel vragen stel?
Begrijpt u de bedoeling of werking van een test niet helemaal, vraag de assistent of adviseur dan om extra uitleg. Het is geen minpunt als u iets niet direct begrijpt. Het zou veel erger zijn als u een test slecht maakt, omdat u deze niet geheel begrepen heeft. Pas wanneer u de instructies goed begrijpt, kunt u aan de slag.
Waarom intelligentietests?
U denkt misschien dat het nutteloos is om intelligentietests te doen, omdat uw intelligentieniveau uit uw behaalde diploma´s blijkt. Het gaat er niet alleen om te kijken hoe slim u bent, maar ook hóe u slim bent. Wat zijn de sterke punten in iemands aanleg. Is iemand meer theoretisch of praktisch, logisch dan wel intuïtief denkend, meer verbaal of meer exact, hoe creatief en origineel zijn de oplossingen etc.
Allemaal dezelfde vragen, waarom is dat?
U krijgt tijdens het assessment meerdere persoonlijkheidsvragenlijsten. U moet kiezen tussen de meerkeuzeantwoorden. Soms krijgt u de indruk dat u meerdere keren dezelfde vragen beantwoordt. Dat is niet zo. De vragen zijn altijd weer anders of de antwoorden zijn anders. U kunt het beste op uw intuïtie afgaan. Uw eerste indruk is meestal de beste!
Waarom die rekensommetjes?
De numerieke aanlegtests meten getalbegrip en vormen een belangrijk onderdeel van de intellectuele capaciteiten. Stel dat u niet meer goed kunt hoofdrekenen door het gebruik van een rekenmachine, wat dan? De opgaven zijn zodanig, dat ze zonder rekenmachine kunnen worden gemaakt en bij de verwerking van de resultaten, de zogeheten normering, wordt rekening gehouden met het feit dat iedereen tegenwoordig machinaal rekent.
Wanneer kan ik een terugkoppeling van het assessment verwachten?
De nabespreking vindt meestal plaats op zeer korte termijn, veelal de volgende dag. Ons streven is uiterlijk binnen twee weken op ons kantoor in Wormerveer.
Hoe betrouwbaar is de uitslag van een selectie assessment?
De voorspellende waarde van een assessment is goed te controleren. Bij Matrijz onderzoeken we dit door goed contact te onderhouden met onze klanten. Bijv. of iemand wordt aangenomen bij selectie assessments. Of dat iemand zich goed ontwikkelt bij een ontwikkkel/loopbaan assessment. Door een jaar na dato te vragen hoe die persoon functioneert. Heeft ons advies goed uitgepakt. Klopt onze voorspelling? Uit onderzoeken van de afgelopen jaren blijken wij zeer accuraat te voorspellen. In 96% van de gevallen hebben we het goed voorspeld.
In de terugkoppling van het assessment met uw adviseurs kunt u veel bruikbare informatie en feedback krijgen. Vraag om toelichting waar nodig en wat voor tips en adviezen de adviseur verder nog voor u heeft. Gebruik het assessment als leermoment. De adviseur, die het rapport heeft geschreven heeft zich in u verdiept. Stelt u zich open op, vraag hem/haar naar verbeterpunten, hoe u kunt werken aan uw ontwikkelpunten en hoe u beter gebruik kunt maken van uw sterke punten.